za. 26-05 19:30
GRO
80

LDN
69
di. 29-05 19:30
LDN
66

GRO
73
vr. 22-06 19:30
BEL
60

ORA
66
do. 28-06 20:00
ORA
77

ROE
52
zo. 01-07 18:00
ORA
81

ITA
66
vr. 14-09 20:00
ORA vs
HON
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Lijn doortrekken of eerherstel


Lijn doortrekken of eerherstel

Door Hans Kortekaas
 

EELDE, 9 februari 2018 – Na het midweeks programma staat dit weekend voor een aantal teams in het teken van de opgaande lijn doortrekken of juist jagen op eerherstel. In de topper tussen Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch telt dat niet, daar gaat het puur om de winst. 

Tijdens het midweekse programma mochten we een aantal opvallende uitslagen noteren. Naast het ruime verlies van Basketbal Academie Limburg (55-80) tegen Apollo Amsterdam) was toch vooral de dikke 111-74 nederlaag van Forward Lease Rotterdam die het meest opviel. Een van deze twee teams krijgt in een rechtstreeks duel de gelegenheid de slechte beurt te neutraliseren.

Apollo Amsterdam won midweeks dus ruim met 55-80 maar volgens de verslaggever van De Limburger acteerden de Amsterdammers in dat duel ook zwak. Het niveau bij de Amsterdammers moet dus omhoog om Den Helder Suns voor te blijven. Aris Leeuwarden is bezig met een lange negatieve reeks maar liet deze week wel de strijdlust zien die de ploeg de komende weken hard nodig zal hebben om weer tot winst te komen. Of dat vanavond tegen Landstede Basketbal al gaat gebeuren? 

De topwedstrijd van deze ronde wordt in de Leidse Vijf Meihal gespeeld. Daar moet thuisploeg Zorg en Zekerheid Leiden het oprukkende New Heroes Den Bosch voor zien te blijven om de tweede plek op de ranglijst in handen te houden.

Apollo Amsterdam (5-13) – Den Helder Suns (3-15)

Na de ruime winst van afgelopen dinsdag tegen Weert kan Apollo op jacht gaan naar een volgende overwinning. Zaterdagmiddag om 16:00 uur komt Den Helder Suns op bezoek in de Apollohal. Beide teams troffen elkaar twee keer dit seizoen. In de eerste wedstrijd was Apollo heer en meester en won in de Apollohal met 85-67. 

Afgelopen maand was het driekwart spannend. Van de ruimte die Den Helder in het slotkwart van de bezoekers kreeg maakten McConico, Van der Vuurst de Vries en Alex Laurent dusdanig gebruik om met 84-74 de zege binnen te halen. In beide wedstrijden was Aron Royé er nog niet bij. Afgelopen wedstrijden laat hij zien dat hij bij Apollo het spel onder controle houdt. Tegen Weert was hij weer topscoorder met 18 punten.

Bij Den Helder Sun kan coach Peter van Noord in ieder geval geen beroep doen op Tjoe de Paula en Nick Thran. Ook over de rentree van Tom Koopman bestaan nog twijfels. Pas na de warming-up zal vanmiddag worden beslist of hij kan spelen.

Aris Leeuwarden (5-13) – Landstede Basketbal (11-6)

De laatste overwinning van Aris Leeuwarden in de DBL dateert inmiddels van 13 december vorig jaar. Na zeven nederlagen op rij, ging Aris Leeuwarden zaterdag in de uitwedstrijd tegen New Heroes Den Bosch andermaal onderuit. Het team van coach Tony van den Bosch verloor na een gelijk opgaande strijd met 90-79.

De negatieve reeks van de Friezen laat zich voor een groot deel verklaren door de zware tegenstanders maar ook door de blessuregolf bij de Friezen. Coach Van den Bosch over deze periode. “Ik had vier volwaardige spelers, ik had twee spelers op 75% zitten en de rest zat of bij de huisarts, of in het hospitaal." Inmiddels trainen alle elf contractspelers weer volop mee voor de komende ontmoetingen tegen de ‘play-off’ concurrenten. 

Het wordt voor de Friese basketbalfans een weerzien met Jordan Gregory. De Amerikaan had wat moeite met die omschakeling, maar komt er steeds beter in. “Ik denk dat ik in de buurt van mijn niveau kom”, zegt Gregory op de site van Landstede. “Ik ben het seizoen wat moeizaam begonnen, maar dat kwam ook doordat het wat tijd vergde om mij aan te passen. Ik moest vooral aan het systeem en de structuur van het team wennen, maar begrijp nu steeds beter wat de coach wil. Wat dat betreft komt alles steeds meer bij elkaar. Het is een goede overstap geweest, want ik heb veel geleerd.”

Zorg en Zekerheid Leiden (18-4) – New Heroes Den Bosch (13-3)

Na de eenvoudige winst in Den Helder staat er voor Zorg en Zekerheid Leiden vanavond een echte kraker op het programma als New Heroes Den Bosch naar de Leidse Vijf Meihal komt. In de eerste ontmoeting was Carrington Love de grote man. Met een serie verre scores voorkwam hij een nederlaag in de Vijf Meihal: 83-81. Op 21 januari van dit jaar namen de Bosschenaren in eigen huis revanche: 68-60. Voor rust (28-35) had de Leidse ploeg nog het beste van het spel, maar in de tweede helft waren de bordjes verhangen en greep New Heroes Den Bosch alsnog de winst.

Elke wedstrijd tussen deze twee rivalen mondt steevast uit in een fikse strijd binnen de lijnen. Er valt altijd wel wat te genieten, of het nou een wedstrijd is met veel scores of juist weinig. Beide ploegen willen niet voor de ander onderdoen. En om het menu nog smakelijker te maken: Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch gaan ook nog eens twee keer de degens kruisen in de halve finale van het NBB-bekertoernooi.

New Heroes Den Bosch komt met een imposante winning streak naar Leiden. De Bossche formatie heeft inmiddels elf wedstrijden op rij gewonnen. Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het zaak om ook zaterdag te winnen, want dan staan beide ploegen in verliespunten weer naast elkaar, alleen is het onderling resultaat 2-1 in het voordeel van de Leidse formatie.

Forward Lease Rotterdam (10-8)  -  Basketball Academie Limburg  (3-15)

Tot slot het duel tussen de twee grote verliezers van het midweekse programma. Forward Lease Rotterdam reisde naar Zwolle om daar te testen of ze echt al aansluiting hebben gevonden bij de top-4 in de DBL. Het eindigde met 111-74 in een zware nederlaag voor de Rotterdammers. Basketball Academie Limburg verloor thuis kansloos van concurrent Apollo Amsterdam (55-80).

Forward Lease-coach Armand Salomon vertelt na afloop: “We hadden een slechte trainingsweek. Maik Bouwer was twee dagen ziek, Robert zat op 50% met zijn enkel, Ties heeft maar één dag goed kunnen trainen en Michael Kok is door zijn enkel gegaan. Dat heeft natuurlijk toch invloed op hoe je naar zo’n wedstrijd toe gaat.” Bij BAL bleef Sam van Dijk aan de klant, maar dat was het gevolg van een disciplinaire straf door coach Varagic.

In de twee eerdere onderlinge ontmoetingen was Forward Lease Rotterdam (79-62 in Rotterdam en 65-79 in Weert) beide keren duidelijk de bovenliggende partij. Zeker als naast vaste waarden Ordane Kanda en Trevor Setty ook Marcel Boyd (tegen Landstede toch goed voor elf punten) zijn draai gaat vinden, ligt een nieuwe Rotterdamse overwinning in de lijn der verwachting.

Stand

Team G W L Pnt 
Groningen 32 28 4 56 
Zwolle 32 24 8 48 

Leiden 32 24 8 48 
Den Bosch 32 24 8 48 
Rotterdam 32 15 17 30 
Leeuwarden 32 10 22 20 

Amsterdam 32 9 23 18 
Den Helder 32 6 26 12 
Weert 32 4 28

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken