za. 26-05 19:30
GRO
80

LDN
69
di. 29-05 19:30
LDN
66

GRO
73
vr. 22-06 19:30
BEL
60

ORA
66
do. 28-06 20:00
ORA
77

ROE
52
zo. 01-07 18:00
ORA
81

ITA
66
vr. 14-09 20:00
ORA vs
HON
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Nog een keer vlammen


Nog een keer vlammen

Door Hans Kortekaas
 

EELDE, 23 december 2017 – Tijdens de laatste speelronde van het basketbaljaar 2017 zullen een aantal middenmoters uit de Dutch Basketball League nog een keer moeten vlammen. Tegen de rechtstreekse concurrenten zullen ze de “bonus”-punten moeten zien te pakken.

Apollo Amsterdam zal zaterdagmiddag van Basketball Academie Limburg moeten winnen om volop aanspraak op een play-off plek te kunnen blijven maken. De jonge Limburgers hebben de zege echter even hard nodig. Zij willen in het spoor van de Amsterdammers blijven en afstand nemen van Den Helder Suns.

Ook in Rotterdam staat er een voor beide teams belangrijke wedstrijd op het programma. Forward Lease Rotterdam en Aris Leeuwarden betwisten daar de vijfde plek op de ranglijst. De winnaar komt echter ook op slechts twee punten achterstand van Landstede Basketbal.

In Leiden mag het vanavond eigenlijk niet spannend worden. Daar moet Zorg en Zekerheid Leiden in staat worden geacht om via een regelmatige overwinning op hekkensluiter Den Helder Suns de kopposite te heroveren op Donar en daarmee het seizoen als winterkampioen af te sluiten.

Apollo Amsterdam (3-7) – Basketball Academie Limburg (3-7)

Eerder dit seizoen was Apollo Amsterdam in Weert duidelijk de bovenliggende partij (54-79). De Amsterdammers zagen hun belangrijkste man uit dat duel (Micheal Madanly, 27 punten) deze week echter overstappen naar Forward Lease Rotterdam. Hoe zoiets voelt weten ze in Weert maar al te goed. Zij zagen Jeroen van der List (15 punten en 15 rebounds tegen Apollo) een aantal weken geleden al overstappen naar Aris Leeuwarden.

Zonder Van der List wist de jonge Limburgse formatie de afgelopen weken echter wel al te verrassen door een ruime overwinning op Den Helder Suns en een overtime-win in Leeuwarden. Misschien nog wel opmerkelijker dan deze twee winstpartijen waren echter de prestaties tegen Landstede en Zorg en Zekerheid Leiden.

Die groeicurve bij BAL ontbreekt bij Apollo Amsterdam op dit moment volledig. Na een goede seizoenstart (3-1) leden de mannen van Patrick Faijdherbe zeven nederlagen op rij. De hoogste tijd dus om het tij nog voor de jaarwisseling te keren.

Forward Lease Rotterdam (5-6) – Aris Leeuwarden (5-7)

Zowel Forward Lease Rotterdam als Aris Leeuwarden kwam midweeks nog in actie in het bekertoernooi. De Rotterdammers misten de start van het duel in Leiden en liepen daarna achter de feiten aan. Aris Leeuwarden mocht tegen BV Groningen weer eens ervaren hoe het is om een wedstrijd gemakkelijk te winnen.

Dat betekent echter niet dat de Friezen nu ook meteen de favoriet zijn in dit voor beide ploegen zo belangrijke duel. Eerder dit seizoen lieten de Rotterdammers in het Kalverdijkje al zijn dat ze in Ordane Kanda en Trevor Setty een aantal persoonlijkheden in de ploeg hebben die een wedstrijd op belangrijke momenten naar hun hand kunnen zetten. Bovendien zal Micheal Madanly meteen willen laten zien dat hij inderdaad van toegevoegde waarde is voor de Rotterdammers.

Bij Aris Leeuwarden zou Nathaniel Musters vanavond zomaar voor het laatst op de bank kunnen zitten. In een interview met Omroep Leo zegt coach Van de Bosch over hem. “Hij is een trainingsbeest, maar in de wedstrijden komt het er niet uit. We hebben hem de kans geboden om naar zijn tweede vaderland (Australië) te gaan. Naast Jeroen van der List geef ik op zijn positie de voorkeur aan Niels Bunschoten en Sven Lemke.”

Zorg en Zekerheid Leiden (9-1) - Den Helder Suns (1-10)

Het duel in de Leidse Vijf Meihal mag voor thuisploeg Zorg en Zekerheid Leiden eigenlijk geen problemen opleveren. De Leidenaren zijn aan hun stand verplicht om ruim te winnen van Den Helder Suns. Bij winst pakken ze de koppositie weer over van Donar en mogen de spelers als “winterkampioen” op kerstreces.

Toch licht er wel enig gevaar op de loer. De formatie van Paul Vervaeck weet zich juist in dit soort “walk-overs” nog wel eens in de problemen te werken. Zo ging het eerder in Leeuwarden (64-66) en in Weert (73-76) bijna fout voor de Leidenaren.

Voor zover nodig zal Vervaeck zijn spelers wijzen op de ontwikkeling die de Den Helder Suns op dit moment doormaken. De nipte nederlagen tegen Rotterdam en Aris Leeuwarden en de sensationele winst op Landstede Basketbal (76-73) zijn daarin veelzeggend.

Zorg en Zekerheid Leiden zal vooral rekening moeten houden met het gevaar Quinterian McConico. De Amerikaanse center van de Suns is momenteel wel de man in vorm. Tegen Landstede kwam hij door met 24 punten en 7 rebounds, tegen New Heroes 21 punten en 9 rebounds. 

Stand

Team G W L Pnt 
Groningen 32 28 4 56 
Zwolle 32 24 8 48 

Leiden 32 24 8 48 
Den Bosch 32 24 8 48 
Rotterdam 32 15 17 30 
Leeuwarden 32 10 22 20 

Amsterdam 32 9 23 18 
Den Helder 32 6 26 12 
Weert 32 4 28

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken