za. 09-12 20:00
LWD
73

LIM
76
wo. 13-12 20:00
LWD
84

DHE
82
do. 14-12 20:00
ALM
51

ZWO
83
do. 14-12 20:00
DBO
82

LIM
48
do. 14-12 20:30
AMS
47

GRO
78
za. 16-12 19:30
LIM vs
LDN
za. 16-12 19:30
GRO vs
RDM
zo. 17-12 14:00
ZWO vs
LWD
zo. 17-12 17:00
DHE vs
DBO
di. 19-12 20:00
UBT vs
GRO
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Eerste kwart competitie eindigt


Eerste kwart competitie eindigt

Door Menno Schraven
 

DELFT, 1 december 2017 - Vijf teams spelen dit weekend hun achtste wedstrijd van het seizoen. Voor Donar, Rotterdam en Zwolle wordt het zelfs al de negende competitiegame. Net als voor Aris dat niet speelt, maar waarvoor de teller ook op negen staat. Daarmee zit een kwart van de competitie er alweer op.

De gevechten bovenaan, in de middenmoot én onderin tekenen zich nu al af. Dus breekt er voor alle teams een belangrijke fase in de competitie aan, met als doel om met een zo hoog mogelijke klassering de kerst in te gaan.

BAL (1-6) – Landstede Basketbal (5-3)

Landstede mag na afgelopen donderdag in Weert niet opnieuw verliezen in een uitwedstrijd. De Zwollenaren leden al drie nederlagen meer dan koploper Leiden en hebben twee verliespunten meer dan Den Bosch en Donar die elkaar dit weekend ontmoeten. Verdedigend schortte er in elk geval het nodige aan Landstede dat in het beslissende laatste kwart maar liefst 36 Rotterdamse punten moest slikken. Ook de achttien keren balverlies met zestien steals voor Rotterdam moeten een doorn in het oog zijn geweest van coach Herman van den Belt. Hij zal ongetwijfeld scherpte eisen van zijn ploeg in Weert en voor een snelle beslissing willen zorgen.

Basketball Academie Limburg pakte op 18 november tegen Den Helder Suns de eerste overwinning van het seizoen. Goed voor de motivatie en een bevestiging dat alle noeste arbeid die op trainingen wordt verricht zich ook uitbetaalt. Normaal is de jeugdige Limburgse ploeg op alle fronten een maatje te licht om Landstede pootje te lichten. Strijden tot de laatste snik doet BAL wel in iedere wedstrijd en geen enkele bezoekende ploeg krijgt de punten cadeau in Weert. Landstede kreeg in de wedstrijd tegen Rotterdam geen grip op guard Ordane Kanda. Als de watervlugge spelverdeler Nino Gorissen net zo zijn stempel op dit duel kan drukken, kan het leuk worden in Weert.

Apollo Amsterdam (3-4)– Zorg en Zekerheid Leiden (7-0)

Apollo verloor zijn laatste drie competitiewedstrijden en is dus naarstig op zoek naar een overwinning. Eind september had Apollo in de oefenwedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste helft het betere van het spel, maar verloor het uiteindelijk ruim met 96-79. Maatgevend was die wedstrijd echter niet, met voor beide teams een verre van complete bezetting. De Amsterdammers presteren tot dusver nog wisselvallig en zijn op zoek naar de juiste vorm. De ploeg heeft zich in elk geval optimaal kunnen voorbereiden op deze wedstrijd en Zorg en Zekerheid Leiden heeft het traditiegetrouw lastig in Amsterdam, dus dat biedt zeker perspectief. Als Apollo er in slaagt de Leidse ploeg de eerste nederlaag van het seizoen te bezorgen, mag dat gerust een stunt heten.

Vorig seizoen verloor Zorg en Zekerheid Leiden twee van de zeven wedstrijden tegen Apollo. Het eerste duel in Amsterdam werd na verlenging gewonnen door de thuisploeg: 88-86. De andere twee wedstrijden in de Apollohal won Zorg en Zekerheid Leiden wel: 66-79 en 70-78 in de play-offs. Zorg en Zekerheid Leiden moest in aanloop naar deze wedstrijd Worthy de Jong en Jessey Voorn een aantal dagen missen. Wellicht dat hun tijdelijke gemis nog meespeelt in dit duel, maar doorgaans is de recent opgedane interlandervaring van grote waarde in de competitie en komen zij juist sterk voor de dag.

Donar (6-2) – New Heroes Den Bosch (5-2)

Deze twee topteams ontmoeten elkaar zondagmiddag voor het eerst dit seizoen. Beide teams hebben al vier verliespunten en bij een verlies wordt het verschil met huidige koploper Zorg en Zekerheid Leiden (mits die wint in Amsterdam) nu al zes punten. Donar nam donderdagavond tegen Aris sportief revanche op de reglementaire 20-0 nederlaag (wegens overtreding van de buitenlander-regel) in de eerdere competitiewedstrijd tegen Aris: 112-65. De Groningers hebben het thuisvoordeel, Europese ervaring met wedstrijden op topniveau, maar moeten woensdag ook vol aan de bak tegen Antwerp voor een plaats in de volgende ronde. Belangrijk is de terugkeer van captain Arvin Slagter op het veld. Donar is dan wel licht favoriet, maar winnen van New Heroes Den Bosch in dit duel is geen uitgemaakte zaak.

New Heroes Den Bosch treft Donar wellicht op een gunstig moment, omdat de Groningers in hun hoofd zonder twijfel ook al bezig zijn met de Europe Cupwedstrijd van aanstaande woensdag. Aan de andere kant kende Donar geen enkele genade tegen Aris en maakte het ruim honderd punten uit alle rangen en standen op het veld. Bij New Heroes Den Bosch hebben Norville Carey en Kees Akerboom hun blessures achter zich gelaten. De inzet van Kevin Bleeker is nog twijfelachtig, maar met hem erbij kan Den Bosch inside wellicht het verschil maken. Voor beide teams staat er veel op het spel en deze wedstrijd tussen beide teams zou ook zo maar eens een voorbode kunnen zijn van de finale in de play-offs aan het einde van dit seizoen.

Den Helder Suns (0-7) – Forward Lease Rotterdam (3-5)

Den Helder Suns wacht nog altijd op de eerste punten. Het zal lastig worden die binnen te halen tegen Forward Lease Rotterdam, dat de recente euforie van donderdag (winst op Landstede) meeneemt naar de marinestad. Den Helder heeft een goede basisvijf, maar er komt te weinig vuur en ervaring van de bank om een mindere dag van een van de steunpilaren te compenseren. Rotterdam is wel een team waarvan de Suns zouden kunnen winnen, maar dan moet wel alles kloppen aan de kant van de thuisclub. In de interlandperiode speelden de Suns een oefenwedstrijd tegen eerste divisionist Zeemacht (uit Den Helder) die maar moeizaam werd gewonnen en dat geeft enigszins te denken, ook al ontbrak in die wedstrijd de Luxemburgse international Alex Laurent.

Winnen van Landstede in de slotseconden geeft een hele prettige boost voor deze wedstrijd van Rotterdam. Onverhoopt verlies in Den Helder zou de winst op Zwolle in een klap weer teniet doen. Ordane Kanda (29 punten) en Chris Commons (24 punten) trokken aanvallend de kar tegen Landstede. Maar er zijn meer krachten in Rotterdam die mooie dingen kunnen laten zien, zoals een prachtige score van de middellijn van Michael Kok, in het rustsignaal tegen Landstede. De wedstrijd tegen de Suns is de eerste van drie uitwedstrijden op rij voor de Rotterdammers en dan is winst in Den Helder alvast heel welkom.

Stand

Team G W L Pnt 
Groningen 11 9 2 18 
Leiden 9 8 1 16 

Den Bosch 9 6 3 12 
Zwolle 10 6 4 12 
Rotterdam 10 5 5 10 
Leeuwarden 11 5 6 10 

Amsterdam 10 3 7
Weert 10 2 8
Den Helder 10 1 9

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken