za. 17-03 19:30
DHE
69

LWD
66
za. 17-03 19:30
LIM
66

GRO
79
za. 17-03 20:00
AMS
79

LDN
100
di. 20-03 19:30
DHE
44

ZWO
80
wo. 21-03 19:30
MOR
73

GRO
67
za. 24-03 20:00
LWD vs
DBO
za. 24-03 20:00
RDM vs
AMS
za. 24-03 20:30
LIM vs
DHE
zo. 25-03 14:00
GRO vs
LDN
di. 27-03 20:00
DBO vs
ZWO
Onepage website, makkelijk websites bouwen

De tweede competitieronde


De tweede competitieronde

Door Menno Schraven
 

DELFT, 11 oktober 2017 – Basketball Academie Limburg en New Heroes speelden dinsdag al tegen elkaar, Zorg en Zekerheid Leiden is vrij. Voor de rest komen alle ploegen in actie. Op het programma staan interessante confrontaties die meer duidelijkheid geven over de krachtsverhoudingen.

Den Helder Suns (0-1) – Aris Leeuwarden (1-0)

In Den Helder is lang uitgekeken naar deze eerste thuiswedstrijd van de Suns, de naam waaronder de debutant dit jaar is teruggekeerd in de Dutch Basketball League. Afgelopen zondag ging de ploeg van coach Peter van Noord nog met veertig punten ten onder in Zwolle. Aris is een tegenstander waar de Suns beter tegenop moeten kunnen spelen. De basis vijf met de twee Amerikanen, guard Lavonte Dority (tien punten tegen Zwolle maar ook zes keer balverlies) en forward/center Quinterian McConico, de ervaren Luxemburger Alex Laurent en de beide Nederlanders, routinier Tjoe de Paula en Limburger Tom Koopman staat. Daarachter zit vooral veel jeugd die meteen ook veel speelminuten moeten maken. Nick Thran uit de eigen Helderse gelederen en jeugdinternational Boyd van der Vuurst de Vries (overgekomen van promotiedivisionist Lokomotief) hebben het nodige talent, maar moeten ook nog heel veel leren. Laat dat nu vooral ook het doel zijn in Den Helder dit jaar.

Aris opende het seizoen met winst in Weert en dat is een prettig vertrekpunt voor de mannen van de Belgische coach Tony van den Bosch. Normaliter moeten de Friezen kunnen winnen in Den Helder, maar Aris moet vooral nog wennen aan de speciale manier van verdedigen die Van den Bosch voorstaat. Eigenlijk is de defensie al jaren onderbelicht in Leeuwarden en BAL scoorde in de wedstrijd ook liefst 80 punten. Als Aris de verdediging gaandeweg het seizoen beter op orde krijgt, te beginnen tegen Den Helder, is het een kandidaat voor de 5e/6e plek aan het einde van de rit. De jonge Litouwse guard Deividas Kumelis toonde met zijn 19 punten tegen BAL al direct aan een versterking te zijn voor Aris.

Donar (0-1) – Apollo Amsterdam (1-0)

De Groningers zijn de competitie geopend met een nederlaag in de zware uitwedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Na de nipte uitschakeling in de derde ronde van de Champions League en drie dagen later het verlies in Zwolle om de SuperCup was de wedstrijd in Leiden er één in de categorie ‘too much’. Nog zonder de voorlopig geblesseerde Arvin Slagter, maar nu wel goed uitgerust, moet Donar in staat zijn om in eigen huis Amsterdam de baas te zijn. In Leiden liet vooral het driepuntschot de Groningers flink in de steek. Tegen Apollo zal de ploeg vroeg afstand willen nemen om niet tot het uiterste te hoeven gaan voor de overwinning. Vooral inside met de ‘lange mannen’ Thomas Koenis, Evan Bruinsma en Drago Pasalic zal Donar het verschil kunnen maken.

In de voorbereiding was er lange tijd onduidelijkheid over de uiteindelijke samenstelling van de Amsterdamse ploeg. Toch lijkt de gebleven Apollo-coach Patrick Faijdherbe te beschikken over een ‘leuke’ maar ook competitieve ploeg met een mix van veel jongere en een aantal meer ervaren spelers. Apollo pakte daarmee in zijn openingswedstrijd meteen, zei het ternauwernood, de winst in Rotterdam. Een grotere stunt zou een overwinning in Groningen zijn, maar dat lijkt op voorhand iets teveel gevraagd. Tegen Rotterdam schoot de Syrische aanwinst Michael Madanly de Amsterdammers in de slotseconden vanaf de vrije worplijn naar de 80-82 zege. Madanly kwam dit seizoen op 36-jarige leeftijd over van Landslake Lions, maar was een van de beste spelers op de afgelopen Aziatische FIBA kampioenschappen.

Let dit seizoen ook op het jonge mega-talent Tristan Enaruna, een atletische small forward van 2.04 meter. Met Nederland onder-16 haalde hij afgelopen zomer de finale van het EK in de B-divisie en werd hij gekozen in het All-Starteam. Internationaal viel Enaruna eerder al op en wordt hij gezien als een serieuze NBA-prospect! Aan de technische staf in Amsterdam de schone taak om dit talent (en zijn broer, die ook tot de selectie behoort) tot wasdom te laten komen.

Landstede Basketball (1-0) – Rotterdam Basketball (0-1)

De Zwollenaren hebben het geluk om opnieuw thuis aan te treden, maar mogen van Rotterdam gerust meer tegenstand verwachten dan het verweer dat Den Helder bood. Jordan Gregory gaat voor Landstede door met wat hij vorig jaar ook voor Aris deed, namelijk véél scoren. Maar ook met de andere drie Amerikanen lijkt Landstede, zoals eigenlijk ieder jaar, goed te hebben ingekocht. Mike Schilder ontbreekt voorlopig nog in de selectie vanwege een pittige blessure, maar voor de rest staat er een sterk team in Zwolle dat met het behalen van de SuperCup al een prijs binnen heeft.

Rotterdam Basketball had recht op meer tegen Apollo maar dolf in de slotfase het onderspit. Tegen Landstede zal de Rotterdammers er veel aan gelegen zijn om te voorkomen dat hun seizoen met twee nederlagen begint. Geen gemakkelijke opgave, maar in de havenstad staat dit jaar (in elk geval op papier) een van de sterkste teams van de laatste jaren. Al moeten de nieuwe Amerikanen Trevor Setty en Chris Commons nog wel alles bewijzen voor hun ploeg. Met Ties Theeuwkens en Robbert Krabbendam is er in elk geval de broodnodige ervaring aanwezig. Op de spelverdelerspositie moet de talentvolle Belg Ordane Kanda samen met de van Weert overgekomen Kasper Averink de lijnen uitzetten. Interessant is of Rotterdam dit seizoen in staat is om de verdediging beter op orde te hebben dan de laatste jaren het geval was. Lukt dat, dan behoort de vijfde plek in de eindschikking, met hier en daar een uitschieter tegen een ploeg uit de top-vier zoals Zwolle, zeker tot de mogelijkheden.

Stand

Team G W L Pnt 
Groningen 22 20 2 40 
Leiden 24 18 6 36 

Den Bosch 21 17 4 34 
Zwolle 24 17 7 34 
Rotterdam 24 13 11 26 
Leeuwarden 24 7 17 14 

Amsterdam 24 6 18 12 
Den Helder 25 5 20 10 
Weert 24 3 21

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken