za. 15-07 17:30
ORA
63

ZWE
79
zo. 16-07 18:00
ORA
69

ZWE
62
do. 20-07 18:00
BOS
102

ORA
96
vr. 21-07 20:30
MAC
78

ORA
72
za. 22-07 20:30
POR
46

ORA
66
za. 29-07 18:15
OEK vs
ORA
zo. 30-07 0:00
NNB vs
ORA
za. 05-08 19:30
OOS vs
ORA
wo. 09-08 20:00
ORA vs
ALB
wo. 16-08 20:00
ORA vs
OOS
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Wie sleept er een derde duel uit?


Wie sleept er een derde duel uit?

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 16 april 2017 – Forward Lease Rotterdam en Zorg en Zekerheid Leiden staan met de rug tegen de muur. Beide ploegen hebben tegen New Heroes Den Bosch en Apollo Amsterdam een overwinning nodig om het seizoen in elk geval nog met één wedstrijd te verlengen.

Beide ploegen zullen een historische prestatie moeten leveren. Sinds de invoering van het Belgische systeem voor de play-offs is het immers nog niet voorgekomen dat een van de series uit de eerste ronde meer dan twee wedstrijden telde. Vorig seizoen waren Apollo Amsterdam (tegen SPM Shoeters Den Bosch) en Challenge Sports Rotterdam (tegen Donar) niet in staat om er een derde wedstrijd uit te slepen. In het seizoen 2014/2015 was die eer weggelegd voor Aris Leeuwarden (tegen Donar) en opnieuw Challenge Sports Rotterdam (tegen Landstede Basketbal).

Er is echter wel een nieuwe situatie geschapen. Tot gisteren was het in de laatste twee jaar niet voorgekomen dat in de eerste ronde een bezoekende ploeg met de overwinning aan de haal ging. Daar slaagde Apollo Amsterdam nu dus wel in. De Amsterdammers hebben maandag de kans om als lager geklasseerde ploeg de nummer drie uit de play-offs te kegelen en dat was sinds de invoering van het Belgische systeem nog niet eerder voorgekomen.

Forward Lease Rotterdam – New Heroes Den Bosch (0-1)

De laatste keer dat de Rotterdamse formatie een wedstrijd in de play-offs wist te winnen, stamt uit 2008. In de eerste ronde werd er één duel gewonnen tegen West Brabant Giants. De serie ging echter met 2-1 naar de Brabanders die een ronde later er overigens uitvlogen tegen Eiffel Towers Den Bosch.

Tijdens het reguliere seizoen wist Forward Lease Rotterdam beide duels in de Maasstad te winnen. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat New Heroes in het eerste duel nog zonder Amerikanen speelde en dat Anthlon Bell toen fantastische cijfers neerzette: 30 punten, 10 rebounds en 5 assists. Dat was overigens de enige wedstrijd waarin de Rotterdammers het zonder La’Shard Anderson moesten stellen. Kort voor het einde van de competitie, vlak na de tweede thuiswinst tegen New Heroes Den Bosch, verkaste Anderson (in dat duel overigens goed voor 32 punten en 12 assists) naar Cyprus.

Na het vertrek van Anderson heeft Forward Lease Rotterdam behoorlijk aan creativiteit moeten inleveren. Het opbrengen van de bal wordt nu vooral overgelaten aan Michael Kok en Jermaine Marshall, twee spelers die op de wing veel beter uit de voeten komen. Sander van der Holst, de coach van new Heroes, zag dit ook in en liet zijn spelers flink pressen. Met als gevolg 20 turnovers van de Rotterdammers. Kwam er een keer een schot, dan was er niemand om de aanvallende rebounds te pakken. Over de hele wedstrijd genomen greep Forward Lease Rotterdam slechts vijf aanvallende rebounds en dat staat in schril contrast met de 18 aanvallende rebounds van de Bosschenaren.

Voeg daar nog eens aan toe dat Marshall 7 uit 19 schoot en Ties Theeuwkens 0 uit 9 en de 82-61 nederlaag is wel te verklaren. Als de thuisploeg dit maandag kan verbeteren, dan ontstaat er een wedstrijd die aan het einde wellicht kan leiden tot winstkansen voor Forward Lease Rotterdam.

New Heroes Den Bosch zit natuurlijk niet op een derde wedstrijd te wachten. De ploeg van Van der Holst aast op een tweede zege om de serie in Rotterdam te beëindigen, zodat de voorbereidingen op de clash met Donar kunnen beginnen. Zo lang New Heroes Den Bosch in staat is om als team te spelen en bereid is te zoeken naar de extra pass, dan lijkt het einde van de ze serie zich aan te kondigen.

Het duel, dat om 16.00 uur begint, is overigens hier live te volgen. Mark Vrolijk voorziet de livestream weer van commentaar.

Apollo Amsterdam – Zorg en Zekerheid Leiden (1-0)

De zonder twijfel meest verrassende uitslag van de eerste wedstrijden van de play-offs was de overwinning van Apollo Amsterdam in het hol van de leeuw. Patrick Faijdherbe had zijn manschappen op scherp staan. Maar liefst vijf man, onder aanvoering van Jesse Markusse, wisten in de dubbele cijfers te scoren, met Gian Slagter daar nog vlak achteraan. In de rebound hadden de Amsterdammers hun zaakjes op orde, zeker als het gaat om aanvallende rebounds. De 10 aanvallende rebounds leverden 19 punten op, een hoog percentage. Zorg en Zekerheid Leiden pakte maar één aanvallende rebound minder, maar kwam slechts tot zes second chance points.

Minstens zo opvallend was het feit dat Apollo Amsterdam in the paint 40 punten scoorde tegen Zorg en Zekerheid Leiden 32. Ook dit cijfer was in de laatste door de Leidse ploeg gewonnen wedstrijd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Hier heeft Apollo Amsterdam dus zijn belangrijkste slag geslagen. De ploeg slaagde er ook in om het gevaar van Thomas Koenis en Mohamed Kherrazi te neutraliseren. De beide Leidse spelers kwamen in het spel niet voor en kampten al snel met foutenlast.

Eigenlijk de enige Leidse speler die zich aan de malaise onttrok, was Jessey Voorn. De international noteerde 31 punten tegen 60%, waaronder ook zes driepunters. Kenmerkend voor het zwakke spel van de Leidse ploeg waren misschien wel de vrije worpen van Rogier Jansen, doorgaans een zekerheidje vanaf de lijn, maar dit keer slechts één keer succesvol uit vier pogingen.

In het seizoen 2008/2009 sneuvelde Zorg en Zekerheid Leiden, als lager geklasseerde ploeg, in twee duels tegen Amsterdam. Sindsdien heeft de Leidse ploeg altijd minimaal de halve finales van de play-offs gehaald. Wil Zorg en Zekerheid Leiden voor de achtste keer op rij de laatste vier bereiken, dan moet de ploeg maandag in de Apollohal uit een heel ander vaatje gaan tappen.

De wedstrijd is hier live te volgen.

Stand

Team G W L Pnt 
Groningen 28 26 2 52 
Zwolle 28 20 8 40 

Leiden 28 19 9 38 
Den Bosch 28 14 14 28 
Rotterdam 28 12 16 24 
Amsterdam 28 9 19 18 

Leeuwarden 28 8 20 16 
Weert 28 4 24

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Spelerstatistieken