wo. 15-11 19:30
GRO
94

BOS
56
za. 18-11 16:00
AMS
67

DBO
79
za. 18-11 19:30
DHE
60

LIM
79
za. 18-11 20:00
LDN
92

RDM
74
za. 18-11 20:00
LWD
20

GRO
0
vr. 24-11 20:00
ORA vs
KRO
zo. 26-11 16:00
DHE vs
ZEE
zo. 26-11 18:00
ROE vs
ORA
do. 30-11 19:30
GRO vs
LWD
do. 30-11 20:00
RDM vs
ZWO
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Top vier neemt afstand


DTL: Top vier neemt afstand

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 13 maart 2017 – Kort geleden waren nog acht ploegen in de race voor de Final Four. Inmiddels neemt de top-4 (Rotterdam Basketbal, Lokomotief, Basketbal Academie Limburg en Zorg en Zekerheid Leiden) langzaam afstand. Alleen Landstede Basketbal kan nog aanhaken.
 

De partij die TBG Dragons en New Heroes Den Bosch zaterdagavond in Wijchen afwerkten had wel iets weg van een reünie van oude getrouwen. Drie spelers (Gavin van den Wall, Jord van Baast en Wouter Bruggeman) verruilden voor de start van het seizoen Den Bosch voor Nijmegen, met in hun kielzog coach Matthew Otten, ex-assistent van hoofdman Sander van der Holst in de Maaspoort. En dan ontbrak Tom van Haeren nog op het appel, omdat die met eerste divisionist Attacus in actie diende te komen. 

Maar zoals het bij zo’n weerzien past: dat viel bepaald niet tegen. Ook al omdat de gebruikelijke kadootjes die passen bij zo’n weerzien, dit keer niet uitgepakt hoefden te worden. Het werd een open, temporijke slag waarin de bezoekers uit Den Bosch, schamel tienden op de ranglijst, de nummer vijf de punten afhandig maakten (80-85). En dat deed zeer in de riante Arcus-hal waar men op de korte termijn aast op een plek in de Final Four van de DTL-league. En een paar maanden later vervolgens weer een volwaardige mannen-eredivisieploeg zou willen verwelkomen.

Het verlies dat Ottens ploeg aangesmeerd kreeg door de wat homogenere Bossche academy-ploeg, deed daarom zeer. Maar was, gezien vanuit de optiek van de bezoekers, volkomen terecht. New Heroes speelde compacter en verdedigde zeker in de pakkende tweede helft beter omdat die kwaliteit nu eenmaal net wat meer aanwezig is in de natuurlijke genen van de ploeg. Voor rust had de Bossche defensie nog behoorlijk wat te stellen met Dragons’ jongste talent en meteen ook beste man Sigo Jörissen (16 punten) en met ex-ploegmaat Jord van Baast (21) die toen de geboden ruimte te baat nam om van ver wat rake driepunters los te laten. Wat winnend coach Daan de Heus in een time-out verleidde tot de verzuchting: “Moet ik jullie nog uitleggen dat hij kan schieten?” Na rust pakte de Tilburger nog een keer stevig uit, was ook de animator van de 76-63 voorsprong die zijn ploeg toen nam, maar werd vervolgens prima aan de ketting gelegd door de Bossche defensie. 

Omdat Dragons toen geen beroep meer kon doen op de geblesseerd uitgevallen Jörissen, waagde Gavin van den Wall (14) zijn kans. Maar hij kreeg van de inmiddels goed sluitende Bossche defensie geen ruimte meer voor al te driftig schutterswerk of vervaarlijke penetraties, zijn handelsmerk. Zodat New Heroes onder aanvoering van Irfan Ramovic (24), Wietze Nossek (22) en Amer Banda (18) het heft stevig in handen kon nemen. 70-63 werd 71-74, vooral met dank aan de tandem Ramovic-Nossek. En omdat daarna de wanhoop toesloeg in het spel van de gastheren, kwamen die niet meer toe aan een ordentelijk slotoffensief.

De Bosschenaren waren op alle fronten scherper, oogden frisser en boekten een terechte overwinning. Zoals vaker dit seizoen leken de mannen van coach Matthew Otten pas wakker te worden als zij tegen een nederlaag aankijken. Zij werden op hun wenken bediend want New Heroes nam vanaf het begin de leiding. De inhaalrace duurde tot acht minuten voor het einde. Tot dat moment waren de Brabanders heer en meester, maar twee driepunters op rij van Jord van Baast betekenden vier punten voorsprong. Helaas was het van korte duur.

De vaste pijlers Gavin van den Wall en Hoessein Adow van TBG Dragons verbleekten een beetje. De wil was er zeker maar de precisie ontbrak bij beiden. De thuisploeg lijkt erg afhankelijk te zijn van de scores van deze spelers. Van den Wall maakte zijn eerste score pas in het derde kwart en werd aanvallend sterk in toom gehouden. Voor coach Otten is het zaak zijn team weer fris, fit en compleet te krijgen. Eind deze maand staat immers de bekerfinale op het programma. Voor deelname aan de play-offs moeten de Dragons in de wachtkamer plaats nemen.

Scores TBG Dragons: Jord van Baast 21, Sigo Jörissen 16, Gavin van den Wall 14, Hoesein Adow 11, Aleks Semedo 10, Wouter Bruggeman 4, Prince Obame 2 en Robin Simonis 2.

Scores New Heroes: Irfan Ramovic 24 (8/11 schot, 7 rebounds), Wietze Nossek 22 (10/21 schot, 8 rebounds), Amer Banda 13 (6 rebounds), Stan van den Elzen 13 (4 assists), Kevin Verhallen 4, Sjors Gijbels 2 (6 rebounds), Justin Enos 1. 

De kleine klassieker in de DTL tussen koploper Rotterdam Basketbal en Apollo Amsterdam werd vrijdagavond een heuse thriller, want eigenlijk speelde Rotterdam Basketbal alleen in het eerste kwart acceptabel. Daarna zakten de Rotterdammers ver weg, waardoor Apollo Amsterdam op weg leek naar een stunt. Op tijd schrok de thuisploeg wakker en er volgde een zinderende slotfase. Daarin pakte Rotterdam Basketbal uiteindelijk via 69-64 de winst.

Voor Lokomotief brak een belangrijke fase van de competitie aan. Zeker omdat er nog wedstrijden tussen zitten tegen de gehele top-4. Afgelopen zondag stond de eerste wedstrijd daarvan op het programma, uit tegen Zorg en Zekerheid Leiden. De vorige twee ontmoetingen werden door Lokomotief gewonnen, dus heeft de Leidse ploeg iets goed te maken.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat het zonder oud-Llokomotief speler Rens Butter moest doen, begon sterk aan de wedstijd. Zeker aanvallend liep het goed. De bal ging prima rond en er werd goed bewogen zonder bal. Via 13-8 stond het aan het eind van de eerste periode 25-17. De start van het tweede kwart was weer Lokomotief dat geleidelijk terugkwam tot 28-27. Daarna werd het een puntje-puntje wedstrijd en waren scores schaars. Uiteindelijk ging Zorg en Zekerheid Leiden met een voorsprong van één punt rusten: 34-33.

De tweede helft begon waar het tweede kwart eindigde, moeizame scores. Na vijf minuten spelen stond er 37-37 op het scorebord. De teams scoorden dus na rust gezamenlijk zeven schamele punten. Omdat het schot bij de Rijswijkers niet viel, probeerden de bezoekers de scores inside te vinden. Dit lukte een paar keer goed, maar het team vergat daarna hier gebruik van te blijven maken en ging weer op zoek naar de driepunter. Die viel niet, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden, dat ook moeite had met scoren, in de buurt kon blijven. Lokomotief pakte aan het einde wel weer de voorsprong en sloot het derde kwart af met een tussenstand van 45-47.

Het laatste kwart bleef aanvankelijk heel erg spannend, totdat Lokomotief weer gemakkelijk scores tegen kreeg. Marijn Ververs nam Zorg en Zekerheid Leiden op sleeptouw en zorgde er eigenlijk voor dat er een voorsprong van acht punten op het bord kwam die Lokomotief vandaag te machtig was. Zorg en Zekerheid Leiden won derhalve met 61-53. Voor de Rijswijkers was het een moeizame wedstrijd, wat ook bleek uit de schotpercentages. De driepunter viel totaal niet (1 op 16) en dat is voor het team toch altijd wel een belangrijk wapenfeit.

“We begonnen goed en speelden prima en leuk basketbal”, stelde Richard den Os, de coach van Zorg en Zekerheid Leiden, na afloop. “Daarna vond ik dat we zonder energie en meer tegen onszelf aan het vechten waren. Eigenlijk was het meer de wedstrijd van Lokomotief, tot drie minuten voor tijd. Daarna was de energie en de  overtuiging  weer terug en trokken we de wedstrijd naar ons toe. Het positieve is dat we nu in staat zijn om in dit soort wedstrijden te  blijven vechten en in staat zijn om te winnen.”

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Jan Driessen 15 (50% schot, 5 rebounds, 3 assists), Calvin Poulina 11 (3 driepunters), Marijn Ververs 9 (8 rebounds, 3 assists), Lucas Kruithof 8 (50%schot), Leratho Biekman 7 (50% schot, 11 rebounds), Okke Hoonhout 7, Twan Polman 2 en Jim Blom 2.

Scores Lokomotief: Lennart Overdevest 16 (3 assists), Luke Essenstam 11 (10 rebounds), Frode van der Drift 8 (67% schot), Boyd van der Vuurst de Vries 8 (50% schot), Wiebe van der Spek 6, Keye van der Vuurst de Vries 2 en Ian van Loon 2.

Landstede Basketbal en Donar maken er altijd een leuke wedstrijd van. Het is wel laat op de vrijdagavond, maar sporthal Vinkhuizen is een fijne plek om te basketballen. Beide teams gingen er flink tegen aan en maakten er een ‘puntje-puntje’wedstrijd van. Via 10-10 eindigde het eerste kwart in 13-15. Twee achtereenvolgende scores van Wietze Plantinga bracht Donar in het begin van het tweede kwart op voorsprong: 17-15. Tot aan de rust (30-30) ging het steeds gelijk op: 21-20, 24-22 en 28-27.

Tim Hoeve en de uitblinkende Tijme  van Dijk zorgden via 44-40 bij 49-42 voor een redelijke voorsprong. Landstede Basketbal kwam rap dichterbij en bij aanvang van het laatste bedrijf was de stand 51-50. Daan Maring zorgde met zijn tomeloze energie voor 56-52. Halverwege het kwart was de stand 60-60. Twee opeenvolgende driepunters van Zwolle gaven Donar de nekslag. Van 60-66 werd het 62-68 en 64-70. Op zich waren er nog genoeg kansen om dichterbij te komen, maar de scherpte ontbrak op het laatst. Zo glipte de wedstrijd uit de handen van Donar: 66-71.

Scores Donar: Daan Maring 13, Tijme van Dijk 12 en Tim Hoeve 12.

Op de wat ongebruikelijke donderdagavond was Harlemlakers niet opgewassen tegen de Basketbal Academie Limburg: 59-79.

Stand

Team G W L Pnt 
Leiden 7 7 0 14 
Groningen 7 5 2 10 

Zwolle 7 5 2 10 
Den Bosch 7 5 2 10 
Leeuwarden 8 4 4
Amsterdam 7 3 4

Rotterdam 7 2 5
Weert 7 1 6
Den Helder 7 0 7

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken