za. 16-09 16:00
TRI
82

LDN
77
za. 16-09 18:00
PAD
75

LWD
71
za. 16-09 20:00
CON
76

LIM
70
zo. 17-09 14:00
LIM
62

LDN
67
di. 19-09 20:00
GRO
75

VYT
77
do. 21-09 17:30
VYT vs
GRO
vr. 22-09 0:00
GIE vs
ZWO
za. 23-09 19:30
LIM vs
RDM
za. 23-09 20:00
EWE vs
DBO
za. 23-09 20:00
LDN vs
AMS
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Wie bedreigt de top vier?


Wie bedreigt de top vier?

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 15 februari 2017 – Vanwege het Ziggo Sport DBL All*Star Gala van aankomende zondag, is er morgen – donderdag 16 februari – een volledig programma vastgesteld. Toevalligerwijs spelen de vier hoogst genoteerde ploegen morgen tegen de onderste vier formaties.

Deze laatste opmerking valt meer in de categorie scorebordjournalistiek. Okay, het kleinste verschil in punten is zes, namelijk tussen New Heroes Basketball en Aris Leeuwarden. Eerder in het seizoen ging Zorg en Zekerheid Leiden al een keer in Amsterdam onderuit tegen Apollo. En wat kan het vernieuwde Forward Lease Rotterdam uitrichten tegen Landstede Basketbal?

Donar (18-1) – BSW Weert (2-17)

David tegen Goliath. Hoewel? BSW won afgelopen weekend verrassend van Landstede Basketbal en maakte het onlangs Zorg en Zekerheid Leiden ook al eens lastig. In het begin van het seizoen had ook Donar het moeilijk in Weert. Er moest een sterke tweede helft aan te pas komen om de punten via 68-82 mee terug te nemen uit Limburg. In de return in Groningen waren de verschillen beduidend groter: 90-50.
Nu de wedstrijden voor de Europe Cup voorbij zijn, komt Donar even in een rustiger vaarwater. Dit betekent ook dat het aantal uitdagingen wat afneemt. Mogelijk is de motivatie bij de spelers nu ook wat minder geworden. Dat geeft tegenstanders weer wat hoop dat zij hiervan kunnen profiteren. Zo bleef Aris Leeuwarden afgelopen zaterdag lang in de wedstrijd hangen om uiteindelijk toch het hoofd te buigen. Aan kwaliteit is er bij Donar geen gebrek. Alleen op basis van de individuele kwaliteiten en het feit dat er altijd wel iemand opstaat om de balans naar de kant van de Groningers door te laten slaan, ligt het in de lijn der verwachting dat de punten in Groningen blijven.

Voor BSW was het afgelopen weekend even een carnavalsfeestje. De ploeg pakte twee punten in het duel tegen Landstede Basketbal en dat was eigenlijk de tweede zege op rij. Voor de beker werd Forward Lease Rotterdam ook nog teruggewezen. Joost Padberg en Kasper Averink, twee spelers die meerdere wedstijden vanwege blessures hadden moeten missen, deden tegen Landstede Basketbal goede zaken. Ook collectief was het bij de Limburgers op orde. De elf ingezette spelers tekenden allemaal voor scores én rebounds. Dat er geen verwachtingen op een derde zege op rij zijn, lijkt logisch. Maar BSW is er wel de ploeg naar om de huid duur te verkopen.

Landstede Basketbal (13-6) – Forward Lease Rotterdam (8-11)

Bij Landstede Basketbal zal er nog wel flink zijn nagepraat over de nederlaag in Weert. Een ploeg die op dat moment tweede in de rangschikking stond en tevens Donar de enige nederlaag wist toe te brengen, mag een verliespartij in Limburg niet zomaar voorbij laten gaan. Of op z’n minst laten volgen door een beresterke wedstrijd tegen Forward Lease Rotterdam. De Zwolse misstap betekende tevens dat het de tweede plaats aan Zorg en Zekerheid Leiden moest overgeven. “Het is wat het is, morgen gaat de zon gewoon weer op, maar we moeten hier wel iets mee doen. Al met al is het een teleurstellend resultaat. Dat moge duidelijk zijn”, zo sprak coach Herman van den Belt na de nederlaag. De Zwollenaren hebben het overigens al een maand moeten stellen zonder de geblesseerde schutter Keegan Hyland.

Forward Lease Rotterdam is een ploeg waar veel teams het moeilijk mee gaan krijgen, zo voorspelde Paul Vervaeck, coach van Zorg en Zekerheid Leiden, vlak nadat zijn team in Rotterdam met 74-80 had gewonnen. La’Shard Anderson is helemaal los gegaan en is niet alleen topscorer van Nederland, maar staat ook hoog in andere klassementen: derde bij de assists, tweede bij de steals, vierde bij percentages driepunters, vijfde bij percentage vrije worpen en, minder positief, eerste bij de turnovers. De Rotterdammers zijn de slechtst reboundende ploeg van de DBL en scoren ook beperkt als het gaat om shotblocks. Met de recente komst van Jermaine Marshall en Gregory Lydell Mays zouden die problemen wel eens opgelost kunnen worden. Als de Rotterdammers nu ook nog eens wat meer gebruik gaan maken van hun Nederlandse big men Lucas Steijn en Robert Krabbendam, dan wordt dit een gevaarlijk ploegje. Vervelend genoeg ging Ties Theeuwkens vorige week door zijn enkel nadat hij op de voet van Marijn Ververs landde. Zijn driepunters en ervaring kunnen de Maasstedelingen goed gebruiken.

New Heroes Basketball (9-10) – Aris Leeuwarden (6-13)

Na negentien competitiewedstrijden heeft New Heroes Basketball Den Bosch nog steeds een negatief record. Redelijk uniek zo ver in het seizoen. Goed, een 0-5 start heeft daaraan wel flink bijgedragen, maar de inhaalrace heeft maar ten dele voor succes gezorgd. De vierde plaats is echter wel weer in het bezit van de Bossche formatie gekomen, de achterstand van acht punten op de derde stek in de rangschikking is nog vrij groot. Na drie nederlagen op rij tegen de hoger genoteerde ploegen Zorg en Zekerheid Leiden, Landstede Basketbal en Donar, werd afgelopen weekend toch ook moeizaam gewonnen van Apollo Amsterdam. Charles Mitchell lijkt zijn plek in de ploeg gevonden te hebben. Na wat minder opvallende wedstrijden zet hij in februari uitstekende cijfers neer: 22 punten/13 rebounds tegen Donar en 18 punten/15 rebounds tegen Apollo Amsterdam. Dat moet ook wel, want de Bosschenaren moeten het momenteel stellen zonder de geblesseerden Stefan Wessels en Ralf de Pagter. Om wedstrijden te winnen, moet de supporting zich wel laten zien en dan niet één speler, maar een aantal tegelijk. Of de nieuwste aanwinst D.J. Balentine is op dit moment nog niet bekend.

Aris Leeuwarden kampt al een tijdje met flink wat geblesseerde spelers. Zeker onder de borden hebben de Friezen een flinke veer moeten laten met het wegvallen van Craig Osaikhwuwuomwan en later ook Patrick Frimpong. Daarentegen heeft Denton Koon die kans aangegrepen om zich nadrukkelijk in de kijker te spelen. Over zijn laatste zes wedstrijden zet de 2.03 meter lange forwards gemiddeldes neer van 15.2 punten en 8.0 rebounds. In zeven van zijn laatste acht wedstrijden scoorde Koon in de dubbele cijfers, iets wat hij in de eerste elf wedstrijden van dit seizoen maar vier keer lukte. Na een wat vertraagde start is ook Meshack Lufile steeds beter gaan spelen. De Canadese center schoot onlangs tegen Forward Lease Rotterdam nog uit zijn slof met 26 punten en 11 rebounds. Dit duo moet het onder de borden opnemen tegen Mitchell. Bij de kleinere mannekes komt de meeste dreiging voor Aris Leeuwarden natuurlijk van Jordan Gregory en George Marshall, de nummers vier en vijf van de topscoorderslijst van de DBL met gemiddeld respectievelijk 17.6 en 15.3 punten. Om het de Bosschenaren lastig te maken, moeten Dexter Hope, Leroy Peterson en Torben Tönjann ook goed spelen, want anders is de Friese basis wel erg smal.

Apollo Amsterdam (7-12) – Zorg en Zekerheid Leiden (13-6)

Zorg en Zekerheid Leiden heeft met Apollo Amsterdam nog een appeltje te schillen. Na twaalf opeenvolgende overwinningen tegen de Amsterdammers, kwam die zegereeks op 5 november tot een halt. De Leidse ploeg speelde een slechte eerste helft en kwam ver achter te staan. Uiteindelijk werd er nog wel een verlenging uitgesleept, maar daarin was Apollo Amsterdam net even wat secuurder: 88-86. Anderhalve maand later haalde Zorg en Zekerheid Leiden haar gram in de Vijf Meihal (90-66), maar dat was op zich niet zo bijzonder. De laatste keer dat de Amsterdammers in Leiden met de winst aan de haal gingen, was op 3 april 2010. In de eerste ronde van de play-offs werd het toen 58-79. Er is dus pas echt sprake van revanche, als je als ploeg je gram haalt in de Apollohal. Die gedachte zal zeker bij een paar spelers door het hoofd gaan. Bijvoorbeeld bij Mohamed Kherrazi, die een dijk van een wedstrijd speelde met 25 punten, 9 rebounds, 6 assists, 2 steals en 2 blocks. Kherrazi, die doorgaans altijd goed speelt in de Apollohal, miste echter zes van zijn elf vrije worpen. Twee daarvan kwamen in de laatste minuut van de verlenging, toen Zorg en Zekerheid Leiden nog met 83-86 voor stond.

Bij Apollo Amsterdam komt het hele seizoen al veel gevaar van Aron Royé, Dimeo van der Horst en Sergio de Randamie. Royé en Van der Horst deden dat vorig seizoen ook al, maar kregen toen flinke steun van Max van Schaik. De inbreng van de 2.07 meter lange forward/center is dit seizoen wat beperkter ten opzichte van een seizoen eerder. Maar er is hoop. Tegen New Heroes Basketbal noteerde hij zijn derde double double van dit seizoen: 20 punten en 10 rebounds. Tegenstanders zullen dus weer terdege rekening moeten houden met Van Schaik. Stefan Mulder ontbrak afgelopen zaterdag tegen New Heroes Basketball vanwege een enkelblessure. De Amsterdammers kunnen echter iedereen goed gebruiken. In de eerder gespeelde ontmoeting was Mulder verdedigend een plaag voor Jessey Voorn en noteerde hij ook nog 12 punten en 6 assists. Met 18 punten en 9 rebounds was Hicham Kherrazi bij Apollo de grote man. Blijkbaar halen de broertjes Kherrazi het beste bij elkaar boven. Voor Apollo Amsterdam is een zege wel gewenst. De Amsterdammers staan op de zesde plaats met slechts twee punten voorsprong op Aris Leeuwarden en een slechter onderling resultaat (twee gespeeld, allebei één gewonnen, doelsaldo Apollo -4). Bovendien is een vierde plaats ook nog een mogelijkheid, met slechts twee punten achterstand op Forward Lease Rotterdam en vier punten achter New Heroes Basketball. Overigens is voor Zorg en Zekerheid Leiden het duel ook van belang voor de stand. De Leidse ploeg staat op onderling resultaat tweede, voor Landstede Basketbal, en kan zich geen misstap veroorloven om die tweede plaats nu al weer prijs te geven.

Stand

Team G W L Pnt 
Groningen 28 26 2 52 
Zwolle 28 20 8 40 

Leiden 28 19 9 38 
Den Bosch 28 14 14 28 
Rotterdam 28 12 16 24 
Amsterdam 28 9 19 18 

Leeuwarden 28 8 20 16 
Weert 28 4 24

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague