di. 15-05 20:00
RDM
51

GRO
107
di. 22-05 19:30
GRO
105

LDN
66
do. 24-05 20:30
LDN
71

GRO
78
za. 26-05 19:30
GRO
80

LDN
69
di. 29-05 19:30
LDN
66

GRO
73
do. 28-06 20:00
ORA vs
ROE
zo. 01-07 18:00
ORA vs
ITA
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Meer uit de NBB-beker halen


Meer uit de NBB-beker halen

Door Aart Dekker
 

DEN HAAG, 26 maart 2016 – In het Landstede Sportcentrum vindt morgen de NBB-bekerfinale plaats. Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters spelen de apotheose van een competitie die verder in Nederland toch veelal en wat ondergeschoven kindje is. Aart Dekker heeft hier een visie op.

De bekercompetitie is ook 'de kortste weg naar een prijs', als je de kick-off van het basketbalseizoen, de Supercup, buiten beschouwing laat.

De reguliere DBL-competitie is dit seizoen een stuk leuker en interessanter dan de vorige editie, toen je met een blik op de ranglijst meer dan de helft van de wedstrijden van tevoren van het juiste kruisje kon voorzien. Nu is er veel spanning, is de 'top-4' van dit seizoen eigenlijk een 'top-3' – Zorg en Zekerheid Leiden, Landstede Basketbal Zwolle en Donar Groningen – waartussen de strijd om de eerste plaats hevig is en veel spannende wedstrijden oplevert, 'struggelt' SPM Shoeters en heeft het die strijd verloren, en is er ook heel veel strijd tussen de volgende drie, Challenge Sports Rotterdam, Aris Leeuwarden en Apollo Amsterdam, om de twee resterende plaatsen in de play-offs, en zijn ook de wedstrijden tussen de eerste vier en de volgende drie lang niet altijd een uitgemaakte zaak. En Weert wint dan weliswaar weinig, maar zorgt wel degelijk voor leuke wedstrijden.

Ook de – op de uitzendingen van Ziggo Sport aangepaste – planning van de competitie is op de een of andere manier een stuk prettiger. Tegelijk is het natuurlijk zo dat het beter zou zijn als de DBL uit meer dan de huidige acht teams zou bestaan; het zouden er tenminste 10, 12 of 14 moeten zijn.

Als we instappende en uitvallende clubs als Nijmegen/Wijchen en Den Helder buiten beschouwing laten, zijn er al jaren nauwelijks nieuwe clubs toegetreden, en op eigen kracht promoveren naar het hoogste niveau komt al helemaal weinig voor. Het gat tussen een (goed) team in promotiedivisie – laat staan eerste divisie – en de DBL is groot, misschien nog niet zozeer sportief, dan toch in ieder geval organisatorisch en al helemaal financieel.

Daarnaast is het reeds voor de sport gewonnen algemene basketbalpubliek relatief klein; het bestaat vooral uit – voormalige – basketballers en uit lokaal publiek. Het lijkt erop dat de live-uitzendingen van Ziggo Sport een positief effect hebben op de opkomst van publiek, maar daar staat tegenover dat de kijkcijfers lijken uit te wijzen dat het totale aantal mensen dat wedstrijden van de DBL tot zich neemt weliswaar een factor vijf tot tien vergroot – wat natuurlijk niet uit te vlakken winst betekent –, het houdt nog niet in dat basketbal in Nederland al is uitgegroeid is tot een kijksport voor 'het grote publiek'. Doorgaan op de ingeslagen weg zal dus hopelijk voortgaande langzame maar gestage groei brengen, en dat is pure winst.

Groei van het aantal DBL-clubs zou een volgende flinke stap voorwaarts in marktaandeel kunnen betekenen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? De NBB-beker zou wellicht een middel kunnen zijn om een stapje in die richting te maken; Eredivisieniveau basketbal naar die plekken in Nederland brengen waar er wellicht een voedingsbodem bestaat voor toekomstige nieuwe DBL-clubs.

Mijn indruk is dat er dit jaar relatief veel wedstrijden waren tussen teams uit promo- en eerste divisie en teams uit de DBL, waarvan een aantal sportief en/of wat betreft publieke en media-aandacht de moeite meer dan waard was.
Zelf zag ik Lokomotief Rijswijk vs. SPM Shoeters Den Bosch, en ik vermaakte mezelf daar uitstekend. Dat zette me aan het denken.

Als we de NBB-bekercompetitie analyseren, dan valt het volgende op:

-    De halve finales gingen tussen louter DBL-clubs – Den Bosch vs. Leeuwarden en Leiden vs. Zwolle.
-    De kwartfinales bestonden uit een wedstrijd tussen DBL-teams – Amsterdam vs. Zwolle – en drie ontmoetingen tussen DBL-clubs en clubs uit de lagere divisies; Lokomotief Rijswijk vs. SPM Shoeters Den Bosch (59–86), Red Stars Soest vs. Zorg en Zekerheid Leiden (44–101) en Solar systemen-Grasshoppers vs. Aris Leeuwarden (71–91), en volgens mij waren al deze wedstrijden, gespeeld bij clubs van de lagere divisies, pure basketbalpromotie; volle zalen en veel 'buzz' vooraf!
-    In de 'achtste finales – het instapniveau van de DBL-teams – zien we twee DBL-ontmoetingen – Basketball Stars Weert vs. Zorg en Zekerheid Leiden (62–87) en Donar Groningen vs. Apollo Amsterdam (66–68), die nauwelijks toegevoegde waarden hadden op een regulier DBL-seizoen waarin clubs elkaar toch al minimaal vier keer treffen.
-    Maar nu wordt het interessanter: Binnenland Barendrecht vs. SPM Shoeters Den Bosch (50–90), Red Giants Meppel vs. Aris Leeuwarden (75–85), BV Hoofddorp vs. Landstede Basketbal Zwolle (32–130) lijken mij allemaal ontmoetingen die tenminste promotionele waarde hadden. Lokomotief  Rijswijk vs. CobraNova Leidschendam-Voorburg (86–69) – vanwege de het streekderbygehalte – zeker ook, en Solar systemen-Grasshoppers Katwijk vs. Rotterdam Basketbal (99–93) was natuurlijk in alle opzichten een wedstrijd waarvoor bekercompetities worden georganiseerd; ontmoeting tussen clubs van verschillende niveaus, volle zaal, en een sportieve stunt. Helaas was het tegelijk ook een wedstrijd waarin een DBL-club al na één wedstrijd was uitgeschakeld.

Ik dacht verder: “Hoe zou je meer uit dat die NBB-beker kunnen halen, zonder dat dit grote negatieve gevolgen heeft op andere competities, financieel, of anderszins?” Ik bedacht het volgende:

-    Er zouden meer ontmoetingen tussen DBL-clubs en clubs uit lagere divisies moeten komen.

-    De promotionele waarde van de DBL-teams op plekken waar wellicht een voedingsbodem bestaat voor nieuwe DBL-teams zou beter moeten worden benut.
-    De bekercompetitie zou meer 'eigen ruimte' op de agenda moeten krijgen, zodat de wedstrijden er niet volkomen willekeurig ergens – vaak op een doordeweekse dag – 'ingewrongen' moeten worden; het zouden juist goed planbare 'events' moeten worden voor de clubs op het lagere niveau. En dit dan zonder dat de agenda van de DBL-clubs onaanvaardbaar verslechterd wordt.

Ik kwam toen op het volgende model:

-    Lagere clubs spelen – eventueel ook daar weer op niveau enigszins getrapt, misschien zelfs over twee seizoenen –, totdat er 16 over zijn (ik ga voor het gemak even uit van het huidige aantal DBL-teams).
-    Vervolgens wordt er een bekerronde georganiseerd die er als volgt uitziet:
-    In een voor dit doel ingeroosterd weekend spelen steeds twee clubs uit een lagere divisie elk een thuiswedstrijd tegen een DBL-club – die dus twee wedstrijden speelt bij een 'lager ingedeelde club'.
-    Alleen als er door de resultaten uit de eerste twee wedstrijden nog geen beslissing is gevallen over wie winnaar van deze groep is, spelen de twee clubs uit de lagere divisies de onderlinge – en dan dus doorslaggevende – wedstrijd.
-    Ook de volgende ronde van de beker wordt in een weekend gespeeld, en krijgt veel PR mee – te denken valt aan een aansprekende naam, een eigen logo, eventueel zelfs allemaal op één plaats – een Final-8/Elite-8 dus.
-    In ieder geval de rest wordt gespeeld in een Final-4.

Zo zou de NBB-Beker-competitie een echt duidelijke identiteit krijgen, veel meer basketbalpromotie kunnen brengen, en voor alle deelnemers – maar zeker ook voor de clubs uit lagere divisies – meer 'meerwaarde' krijgen.

Overigens blijf ik van mening dat het – vooral kwalitatief – goed zou zijn wanneer er ook gewerkt zou worden aan een BeNeLux-, of zelfs een North Sea League! Maar dat is een andere discussie.

Tenslotte wens ik een ieder een spectaculaire dag met NBB-bekerfinales.

Discussie over het bovenstaande?

Graag!

Stand

Team G W L Pnt 
Groningen 32 28 4 56 
Zwolle 32 24 8 48 

Leiden 32 24 8 48 
Den Bosch 32 24 8 48 
Rotterdam 32 15 17 30 
Leeuwarden 32 10 22 20 

Amsterdam 32 9 23 18 
Den Helder 32 6 26 12 
Weert 32 4 28

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken